Sukiennice Restauracja | O firmie

O firmie


about us


Historia Firmy

Rok założenia Firmy datuje się na 1996 rok. Właścicielami są Lucyna i Thuy Tran Dinh. Przez pierwsze dwa lata prowadzony był bar. Od 1998 roku prowadzimy restauracje z kuchnią orientalną i polską pod nazwą: Restauracja Orientalna "Dragon". Na rynku lokalnym daliśmy się poznać jako Firma solidna, dzięki czemu zlecano nam usługi cateringowe do obsługi gości z pierwszych stron gazet. Podczas podróży lub w czasie nocowania w Chojnicach można smakować naszych specjałów i podziwiać wyjątkową lokalizację tego miejsca. W pobliżu Restauracji znajduje się Ratusz i pięknie odrestaurowana starówka z XVII wieku. Ze wzgledu na charakter budynku i wystrój lokalu w przeważającej części prowadzimy kuchnię polską, wykorzystując dary natury z czystych ekologicznie Borów Tucholskich. Nie zapomnieliśmy jednak o aromatach kuchni orientalnej. Od 16 lutego 2009 roku posiadamy Międzynarodowy Certyfikat Jakości ISO 22000:2005.

Historia budynku

Restauracja mieści się w budynku przy ul. Sukienników, w którym w pierwszej połowie XX w. mieściła się pierwsza na terenie Prus Zachodnich gorzelnia parowo-winna, której właścicielem był Dawid Lewin. Od 1919 roku mieściła się tu znana w Europie firma Antoniego Kaźmierskiego Pomorska Gorzelnia koniaków, Fabryka Likierów, Rumów i Wódek A. Kaźmierski - Chojnice. Wyroby tej firmy zdobywały liczne nagrody i medale na wystawach branżowych m.in. W Poznaniu Gdyni, Paryżu, Berlinie i Brukseli. W czasie działań wojennych rozlewania została zarekwirowana przez Niemców, a w 1945 r. Przestała istnieć. W okresie powojennym była prowadzona różnorodna działalność, głównie pod szyldem PSS Społem. Po okresie przeobrażeń ustrojowych i uregulowaniu stosunków własnościowych obiekt został wystawiony na sprzedaż przez Urząd Miasta. W trakcie prac remontowych jeden z pracowników pod podstawą rozkutego filaru znalazł butelkę koniaku z 1904r. Wraz z listem w języku niemieckim oraz kartą wódek i likierów. Ówczesną ofertę Gorzelni znajdą Państwo w naszej restauracji w formie reprodukcji oryginalnych etykiet, które prezentujemy przy witrynie z szerokim asortymentem win z całego świata. Serdecznie zapraszamy do naszego lokalu na smaczne dania w towarzystwie dobrych win.

Historia Firmy

Rok założenia Firmy datuje się na 1996 rok. Właścicielami są Lucyna i Thuy Tran Dinh. Przez pierwsze dwa lata prowadzony był bar. Od 1998 roku prowadzimy restauracje z kuchnią orientalną i polską pod nazwą: Restauracja Orientalna "Dragon". Na rynku lokalnym daliśmy się poznać jako Firma solidna, dzięki czemu zlecano nam usługi cateringowe do obsługi gości z pierwszych stron gazet. Podczas podróży lub w czasie nocowania w Chojnicach można smakować naszych specjałów i podziwiać wyjątkową lokalizację tego miejsca. W pobliżu Restauracji znajduje się Ratusz i pięknie odrestaurowana starówka z XVII wieku. Ze wzgledu na charakter budynku i wystrój lokalu w przeważającej części prowadzimy kuchnię polską, wykorzystując dary natury z czystych ekologicznie Borów Tucholskich. Nie zapomnieliśmy jednak o aromatach kuchni orientalnej. Od 16 lutego 2009 roku posiadamy Międzynarodowy Certyfikat Jakości ISO 22000:2005.

Historia budynku

Restauracja mieści się w budynku przy ul. Sukienników, w którym w pierwszej połowie XX w. mieściła się pierwsza na terenie Prus Zachodnich gorzelnia parowo-winna, której właścicielem był Dawid Lewin. Od 1919 roku mieściła się tu znana w Europie firma Antoniego Kaźmierskiego Pomorska Gorzelnia koniaków, Fabryka Likierów, Rumów i Wódek A. Kaźmierski - Chojnice. Wyroby tej firmy zdobywały liczne nagrody i medale na wystawach branżowych m.in. W Poznaniu Gdyni, Paryżu, Berlinie i Brukseli. W czasie działań wojennych rozlewania została zarekwirowana przez Niemców, a w 1945 r. Przestała istnieć. W okresie powojennym była prowadzona różnorodna działalność, głównie pod szyldem PSS Społem. Po okresie przeobrażeń ustrojowych i uregulowaniu stosunków własnościowych obiekt został wystawiony na sprzedaż przez Urząd Miasta. W trakcie prac remontowych jeden z pracowników pod podstawą rozkutego filaru znalazł butelkę koniaku z 1904r. Wraz z listem w języku niemieckim oraz kartą wódek i likierów. Ówczesną ofertę Gorzelni znajdą Państwo w naszej restauracji w formie reprodukcji oryginalnych etykiet, które prezentujemy przy witrynie z szerokim asortymentem win z całego świata. Serdecznie zapraszamy do naszego lokalu na smaczne dania w towarzystwie dobrych win.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce. Nie pokazuj więcej